
‘Fodboldbanen’ er et pædagogisk samtaleredskab, som kan bruges i forbindelse med børne- og ungesamtaler til at komme hele vejen rundt om en konkret problematik. Redskabet har god effekt hos børn og unge med særlige behov fx autisme og/eller ADHD.
Hent månedens redskab og få eksempler og indblik i, hvordan du bringer Fodboldbanen i spil i dine samtaler med børn og unge.
Kom hele banen rundt
En fodboldbane er en god, universel metafor, du kan bringe i spil i samtaler med et barn eller en ung. Den kan fx bruges til at spørge ind til medspillere og modspillere ift. en konkret problematik. På den måde kan fodboldbanen virke eksternaliserende.
Fodboldbanen er også god til at tale lidt mere neutralt om nogle af de elementer i et ungt menneskes liv, som kan være forbundet med ambivalens.
Det kan fx være stofbrug/misbrug eller gaming, hvor forbruget ofte har en funktion for den unge og samtidig nogle ulemper, som kan beskrives som med- og modspillere.
Eksempler på spørgsmål med udgangspunkt i angst:
- Hvornår er din angst en medspiller?
- Hvornår bliver den en modspiller?
- Hvem oplever du er på dit hold, som hjælper dig med at vinde over angsten?
- Er der nogen, der hepper på sidelinjen?
- Er der nogen eller noget i dit liv, som du oplever, er på det andet hold?
- Hvad skal der til for at sætte angsten på bænken for en stund?
En del af Sputniks Specialpædagogiske Toolbox
Fodboldbanen er redskab nr. 12 i Sputniks Specialpædagogiske Toolbox – en samling af 32 gennemarbejdede, pædagogiske redskaber, som er nemme at omsætte i det specialpædagogiske og behandlingsmæssige arbejde.
Book et kursus
Vil du have flere redskaber til at holde samtaler med børn og unge?
Vi kommer ud på arbejdspladser og holder kurser om børne/unge-inddragelse og strukturerede samtaler.
Kontakt os for at høre nærmere:
Leder af Kursuscenter Sputnik
Lene Holst Holmgård
41 78 31 01
LHO@skolensputnik.dk